Intervju pågår - Britt Bergfors om förändringsledning
2024 fyller ACMP Chapter Sweden tio år. Ett av våra syften är att lyfta förändringsledare i Sverige, så vi kommer framöver att intervjua några medlemmar. När jag skulle välja ut en medlem att intervjua så var valet av Britt Bergfors enkelt.
Vi en djupdykning i förändringsledningens utveckling med en av de mest erfarna i branschen, Britt Bergfors, CCMP™, Prosci®, MSP® Bergfors. Med över 20 års erfarenhet från företag som SAS, IKEA och Vodafone/Telenor delar Britt sina tankar om förändringsledningens framtid och värdet av ACMP-medlemskapet. Kika in bakom kulisserna av samtalet på en regnig sensommardag i Helsingborg. Intervjun är gjord av Gunilla Syrén.
Britt har varit medlem i ACMP Global och ACMP Chapter Sweden sedan starten 2014 och hon är också CCMP certifierad sedan 2020 (en certifiering genom ACMP Global). Vidare har Britt arbetat med förändringsledning på stora företag som SAS, Vodafone/Telenor, IKEA och KONE under mer än 20 år. Hon har också varit aktiv i ACMP Swedens styrelse för att medverka till att bygga kompetens kring förändringsledning i Sverige.
En regnig sensommardag träffar jag Britt i hennes hemstad Helsingborg. Över en lunch i Oceanhamnen fick jag ta del av hennes tankar kring hur området förändringsledning har utvecklats, spaningar framåt och vad medlemskapet i ACMP har betytt och gett henne.
Britt, vilket värde ser du att ACMP medlemskapet har gett dig personligen och yrkesmässigt?
Att aktivt arbeta med förändringsledning är ofta ganska utmanande. Det kräver många interaktioner, ofta med många seniora ledare. För 10 år sedan var förändringsledning en ganska ny företeelse, i dag har mognaden ökat markant. Det är mer vanligt idag att man inser att nyttan av initierade förändringar ofta beror på hur väl vi lyckas med att ändra beteende hos de individer som är direkt påverkade av förändringen. Om vi lyckas med det så uppnår vi också de effekter vi är ute efter, och som är skälet till att förändringen initierades från början. Titta på bara på antalet jobbannonser i dag som har ordet Change Manager, Förändringsledare, Change Management specialist, för bara tio år sedan var detta ovanligt.
För mig, som arbetat med förändringsledning i mer än 20 år, är det viktigt att hålla mig relevant och ständigt uppdaterad inom området.
Att vara delaktig i ett nätverk, som ACMP, med likasinnade, som har liknande utmaningar gör att jag får tillgång till ett stort nätverk där jag har möjlighet att bolla frågeställningar, lyssna på inspirerande föredrag och delta i konferenser. Inte minst också ha tillgång till en massiv bank av frågor/svar (ACMP Connect) från professionella Change Management specialister världen över.
Genom ACMP, så har jag certifierat mig som ”Certified Change Management Professional™”(CCMP™). Denna certifiering är globalt erkänd och ger en referens till dig att du är en engagerad förändringsledare och verkligen åtar dig att ”lead the way change works”. Den bygger på ACMP’s industriledande ”Standard for Change Management©”, som beskriver bästa praxis inom change management. Liknande Project Management Professional (PMP)©, visar din CCMP™, ditt engagemang för personlig karriärtillväxt och professionell utveckling inom domänen Change Management. Det är alltså inte en certifiering som tas vid ett tillfälle utan något som måste underhållas och ger dig, och din organisation, ett kvitto att din kunskap och erfarenhet är opartiskt validerad.
I dagens alltmer komplexa värld där förändringar sker i en allt snabbare takt och där skylten ”förändring pågår” ständigt är uppe – vilka utmaningar ser du Britt och hur kan ACMP vara ett stöd för oss som stödjer förändring i olika roller?
Jag ser att vi behöver ha ett allt mer holistiskt och inkluderande sätt för att hantera förändring. Det blir än mer komplext om vi separerar- i stället för att integrera - till exempel projektledning, organisationsutveckling, processutveckling, digital produktutveckling och förändringsledning. Inom professionen Change Management (CM) behöver vi bidra till att i större utsträckning integrera mer än vad vi gör i dag. Jag tror att vi också behöver bygga upp kompetens hos organisationens ledare på flera nivåer för att undvik att förändringar görs olika varje gång och att vi undviker förändringströtthet genom att initiera för många samtidiga förändringar för samma individer eller grupper av individer.
En fråga som jag ofta får är ”Hur vet vi att vi har lyckats?” Att mäta förändring är något som upplevs som svårt men det behöver verkligen inte vara det. Beteendeförändring är en process och här behöver professionen CM bli bättre på att hjälpa organisationen att mäta beteendeförändringar. Det finns sätt att göra detta på som mäter både förändringar i arbetssätt och i beteende. Som förändringsledare så måste jag driva på att dessa mätningar blir gjorda, på rätt sätt och rätt i tid.
För de utmaningar som jag lyfter här är det såklart värdefullt att delta i ett nätverk som ACMP där sådana här frågor diskuteras. Vi lär oss av varandra och kan även ta hjälp av varandra. För mig så är detta en ovärderlig källa för både kunskap och inspiration!