Intervju pågår - Britt Bergfors - del 2
År 2024 firar ACMP Chapter Sweden tio år. Ett av våra syften är att lyfta fram förändringsledare i Sverige, så framöver kommer vi att intervjua medlemmar.
Gunilla Syrén har träffat Britt Bergfors för en pratstund kring nuläget i organisationers förmåga att leda olika förändringar, allt från större digitala transformationer till mindre förbättringar?
Vad är din spaning Britt?
Jag tror att organisationer i allt större utsträckning är på god väg att skaffa sig den kompetens inom förändringsledning som krävs. Vi behöver denna kompetens på flera nivåer för att bli framgångsrika i de förändringar som genomförs. Som med all förändring, så är detta en process, där det krävs ett långsiktigt åtagande och envishet för att bli framgångsrik. De organisationer som tar sig an denna utmaning kommer också att öka sin konkurrensförmåga. Vi kan kalla det att med ökad mognad blir vi mer agila och kan hantera förändringarna med allt högre takt samt att våra medarbetare känner sig involverade och sedda genom hela processen. Var vi placerar stöd till att öka kompetensen i organisationen kommer att ha betydelse för hur väl vi lyckas.
Något som blir mer och mer populärt är att öka förståelsen kring hur hjärnan påverkas vid förändring, dvs området neuroscience. Hur kan vi förstärka positiva reaktioner och minska de hot som individer känner kring förändringar som påverkar dem? Hur kan jag som ledare kommunicera och coacha medarbetare genom förändring? Om vi förstår hur vår hjärna fungerar så kan vi också bli bättre på att bemöta motstånd mot förändring, genom att på hjärnas villkor föra konversationer samt coacha individer att hitta sin väg framåt till förändring. Ett annat perspektiv är hur jag som individ kan få verktyg för att förstå varför jag reagerar som jag gör och själv ta kommando över min förändringsprocess.
Det handlar till slut om individen. Vi har alla förmåga att ändra beteende om vi får tillräckligt mycket stöd i processen. Att se individen själv göra denna förändring är både motiverande och inspirerande. Det är detta som gör att jag tycker det är så roligt att arbeta med förändringsledning.
Är det något uppdrag som du har haft som du särskilt kommer ihåg?
Ja, då tänker jag på när jag jobbade som förändringsledare vid införandet av ett nytt IT system för alla golfklubbar i Sverige. Från att alla i stort sett hade sin egen IT lösning till att alla, ca 450 golfklubbar, tog beslut på ett förbundsmöte 2002 att det vore klokt att ha ett gemensamt system. Detta skulle gynna både golfklubbar och den individuella golfspelaren. Utrullning av Golfens IT System (GIT) skedde 2006. Vi var sju tappra förändringsledare som fick uppdraget att tillsammanshjälpa golfklubbarna, och indirekt deras medlemmar (ca 500 000 medlemmar vid detta tillfälle)), genom denna förändring. Den som känner till golfens värld, vet att den är mycket konservativ, införande av förändringar kan vara utmanande. Denna hade dessutom stora förändringar inom IT. . Och attAtt införa ett nytt, gemensamt, IT system var ett riktigt paradigmskifte i golfens värld. Som i alla förändringar så sågs det som ett hot och förståelsen för vilka möjligheter det skulle ge var låg. Det var roligt att se utveckling av både individ och klubbar och idag tror jag inte en enda golfmedlem, eller golfklubb, som inte ser nyttan. Men det var en process som tog tid. Idag tror jag alla idrottsförbund tittar avundsjukt på golfen och dess IT system. För mig, var det både inspirerande och motiverande och jag lärde mig massor om förändringsledning!